NAFSU : Meminta apa yang tidak mampu dicapai.

NAFSU : Meminta apa yang tidak mampu dicapai.

Hakikat manusia itu disertakan didalam dirinya hawa nafsu. Ia sememangnya tidak dapat dilihat oleh mata kasar, tetapi perilaku dan kecenderungan seseorang itu membuktikan bahawa Hawa Nafsu benar2 wujud.

Fenomena sebahagian anak Adam sungguh pelik. Sekiranya dia telah memiliki perempuan (isteri) yang sepadan dan secocok denganya, timbul pula perasaan kekurangan cinta yang menyebabkan kekurangan keseronakan yang dikecapinya.

Ini adalah disebabkan dua perkara, yang pertama : Boleh jadi perempuan itu tidak mencapai kecantikan yang diinginkan oleh si lelaki tersebut dan yang kedua : Setiap benda yang dimiliki adalah yang dibenci.

Itulah dia Nafsu, memohon dan meminta apa yang tidak dimiliki dan kadang2 mustahil untuk dimiliki.

Lihatlah kehidupan seseorang itu, apabila mahukan sesuatu yg diingini atau menaruh harapan terhadap gadis yang dicintainya. Tetapi dia tidak mengerti hakikat permohonan dia tadi, sama ada memudahkan jalan menuju destinasi Akhirat (Syurga) atau pun membuatkan dia semakin lalai dan sibuk akan urusan duniawi sehingga memesonhgkan dirinya daripada landasan Ilahi. Kehidupan dia bagaikan tawanan kepada perkara @ orang yang dicintai. Kehidupan di dunia sebagai tawanan di dalam penjara yang tidak dapat dilihat oleh anak mata, tetapi dapat dilihat oleh Ilmu dan Hakikat Akal Fikiran merupakan kehidupan seorang hamba yang tidak akan merdeka dan penjara ini sememangnya lebih berbisa daripada penjara ciptaan manusia

Advertisements

One response to this post.

  1. Tulisan artikel di blog Anda bagus-bagus. Agar lebih bermanfaat lagi, Anda bisa lebih mempromosikan dan mempopulerkan artikel Anda di infoGue.com ke semua pembaca di seluruh Indonesia. Salam Blogger!
    http://www.infogue.com/
    http://www.infogue.com/pengetahuan_umum/nafsu_meminta_apa_yang_tidak_mampu_dicapai_/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: