Memeluk Islam

Memeluk Islam

Masjid Badar 25 April 08

Selepas selesai solat Jumaat 25 April 08 di MAsjid Badar, aku melihat semacam ada satu pejumpaan tidak rasmi dalam masjid. Aku cuba mendekati, akhirnya melalui kata2 Tok Imam yang sedang membaca doa, aku memahami bahawa ada saudara baru telah memeluk Islam. Alhamdulillah, Syukur Ya Rabbi, bertambah seorang lagi umat Muhammad di dunia ini. Acara mengucap shahadah telah selesai sebelum itu lagi- (sebelum dia datang solat Jumaat)

Selepas membaca doa, Tok Imam memberi taklimat ringkas mengenai Islam. Taklimat diberikan dalam bahasa Perancis, Boleh tahan juga Tok Imam nie bertutur Perancis. Inilah keistimewaan Morocco, bertutur pelbagai bahasa menjadi kebiasaan terutama Bahasa Perancis. Aku melihat di raut wajah Saudara Baru ini berpeluh sakan, peluh kesyukuran dan kegembiraan agaknya . Sebagai seorang Engineer yang telah lama menetap di Morocco semenjak tahun 70 an lagi, beliau akhirnya menerima pujukkan dan nasihat rakan beliau (Muslim Morocco) supaya menganut agama Islam.

Selamat Datang ke Dunia baru, Kamu sekarang ini bagaikan bayi yang baru lahir, tidak dicemari oleh apa2 dosa. Kesalahan yang kamu lakukan semasa agama lama kamu dahulu diampunkan Ilahi. Teruskan mencari kebenaran Islam, sesungguhnya ketenangan Jiwa dan Roh menjadi milik kamu sekiranya kamu berbuat demikian.

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by qismis87 on April 29, 2008 at 12:54 am

    وَكَانَ أَوَّل مَوْلُود وُلِدَ فِي الْإِسْلَام

  2. Posted by abdullah_kenitra on April 29, 2008 at 1:07 am

    عَنْ النَّبِيِّ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم كُلُّ مَوْلُودٍ يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ أَوْ يُنَصِّرَانِهِ- الموطأ~ –

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: