Selamat Pengantin Baru

Seminggu sudah berlalau, Mohd Asyraf Bin Sulaiman Selamat Diijab Kabulkan dengan Siti Noraihan Binti Abdul Rahim. Agak terlewat sedikit bagi aku mencoretkan seba sedikit mengenai kawanku ini. Setelah kembali dari Bumi Morocco pada Ogos 2007, nyata …Asyraf tidak menunggu lama untuk bergelar suami, seterusnya menamatkan zaman bujang yang mungkin tidak akan berulang lagi. Asyraf mungkin boleh dikatakan bertuah, kepulangannya ke Tanah Air tidak seperti rakan2 lain, ada yang terpaksa menanam anggur, tetapi dalam masa yang singkat,kerusi Ketua Fakulti di salah sebuah kolej di tanah air telah beliau duduki..Tahniah…

Agaknya, disebabkan status sebagai Ketua Fakulti, temannya (kini Isterinya) melihat `sesuatu` perlu disegerakan, kalau tidak mungkin dia akan berputih mata. Sebagai tenaga pengajar di Kolej, tentu sekali ramai anak2 murid dikalangan kaum hawa yang menaruh simpati dan menunggu peluang mendapatkan Pensyarah mereka yang hensem ini sebagai teman hidup. Oleh yang demikian, langkah mesti diatur demi memastikan graduan lepasan Morocco ini menjadi miliknya. Akhirnya, perancangan yang diatur bersertakan taufik dari Allah Taala, kedua-dua mereka selamat bergelar suami dan isteri.

Persahabatan dengan Asyraf

Kami mula mengenali antara satu sama lain, apabila membuat urusan permohonan belajar di Morocco. Ketika itu aku di Tingkatan Enam di Maahad Muhammadi Lelaki Kota Bharu, dan Asyraf di Tingkatan Enam di Maahad Darul Anwar Pulau Melaka. Kami datang ke Morocco di bawah nasuhat dan dorongan Ust Mat Hassan yang dikira memberi sedikit taklimat kepada kami. Disinilah persahabatan kami mula berputik.

Dalam kesusahan melakuakan permohonan ke Morocco, akhirnya kami diterima jua untuk mengecapi warna – warni alam universiti di bumi kelahiran Ibn Batuta. Beliau ditempatkan di Uni Ain Shok Casablanca dan aku di Uni Qurawiyyin Marrakech. Persahabatan kami semakin lama semakin erat atas dasar datang sekapal dan sama belajar di Kelantan.

Jumlah Kumpulan kami adalah seramai 9 org kesemuanya, Shakir, Fathi, Bahruddin, Azri, Asyraf, Hadi, Radhi, Faies dan Hafiz. Kini Alhamdulillah kesemua telah berjaya mendapatkan Ijazah Sarjana Muda.

Bermulanya Perbezaan.

Tahun 2007, 6 dari kami telah berjaya menamatkan pengajian. 4 dari mereka pulang berbakti di Tanah Air. Tinggal lagi 5 yang masih menuntut di Tahun Akhir Ijazah dan Tahun pertama Master. Hadi, dengan pernuh bergaya dan semangat masuk meminang gadis Arab, kami semua menobatkan Hadi sebagai ketua dalam misi berumah Tangga. Seterusnya , Hadi terus melangkah kehadapan dan akhirnya gadis arab itu berada dalam denggamanya..Kini mereka bergelar suami isteri.

Langkah Hadi tidak berhenti disitu sahaja, Asyraf dengan penuh yakin dan berani menjejaki langkah Hadi. Mungkin, langkah Hadi berumah Tangga merangsangkan teman2 sekapal untuk turut sama kemanisan berumah tangga. Asyraf ..nyata tidak ..mampu bersabar lagi…dia terus mara kehadapan dan meninggalkan kami dibelakang, membiarkan kami melayari dunia ini secara solo.

Perkahwinan

Perkahwinan sememangya membawa seribu ketenangan untuk si Lelaki dan si Perempuan. Dalam masa yang sama ia ibarat serampang dua mata. Ia boleh membawa kepada kebaikan dan sebaliknya. Perkahwinan merupakan sunnah para anbiya`. Tidak dapat dinafikan ia juga membawa kepada kestabilan diri lelaki mahupun perempuan, terutama di zama ketenangan diri diancam oleh seribu macam fitnah  di era globalisasi ini.

Perkahwinan bukan hanya membawa erti pergabungan antara lelaki dan perempuan bahkan skop pengabunganya lebih luas lagi, ia melibatkan percantuman dua keluarga yang berbeza latar belakang. Sebenarnya, perkongsian hidup antara lelaki dan perempuan sukar untuk direalisasikan sekiranya masing2 mempunyai persepsi terhadap pasangan seperti persepsi dirinya sendiri.  Lelaki dan perempuan memang berbeza, bukan sahaja perbezaan fizikal namun ia turut melibatkan perbezaan nilai ..seperti perasaan, minat, hobi dan kegemaran. Tanpa mengetahui perbezaan ini, mahkota kebahagian sukar dicapai bahkan ia mungkin meruntuhkan perhubungan yang dibina selama ini.

Apa pun, aku doakan kepada sahabat ku ini , akan kebahagian dalam kehidupan berumah tangga. Dari bumi Morocco, sekali lagi aku ucapkan Selamat Pengantin Baru.

Selepas menjadi Raja Sehari, keesokan harinya, periuk belangga pasti menunggu sentuhan si Teruna. Pada detik ini, si teruna biasanya akan menunjukkan taringnya dalam membersih periuk belangga. Kalau boleh semua periuk dan pinggan mahu dibersihkanya..akhirnya Mak Mentua mesti berkata ” Inilah menantu kesayangan ku, mmg pandai anak aku membat pilihan”..sekian…Maaf dipinta sekira terlanjur bicara.

Advertisements

2 responses to this post.

  1. Posted by abdullah_krenitra on November 15, 2008 at 4:09 pm

    assalamualaikum wbt… so, bila plk giliran ustaz shakir????

  2. tahniah kpd saudara Asyraf..mabrouk alyk..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: