Mengenali Khaled Mashal

MENGENALI KHALED MASHAL Lelaki berumur 53 tahun ini mengancam Israel dan Amerika. Beliau ialah Ketua Pergerakan HAMAS. Ketua bagi sebuah pergerakan suci membebaskan Masjidil Aqsa, membebaskan Palestin daripada cengkaman Israel.

Khaled Abdul Rahim Mashal dilahirkan di Silward berdekatan Ramallah pada tahun 1956. Keluarganya berpindah ke Kuwait pada tahun 1967. Memperolehi Ijazah dalam Bidang Fizik daripada Universiti Kuwait.

Semasa di Kuwait, beliau mengetuai Barisan Keadilan Islam (qa’imat al-haq al-islamiyya). Kemudian, pada tahun 1980, beliau menubuhkan Liga Islam bagi Pelajar Palestin (al-rabita al-islamiyya li talabat filastin). Pernah menjadi tenaga pengajar sekolah di Kuwait pada tahun 1978-1984. Beliau tinggal di Kuwait sehingga tercetusnya Perang Teluk 1991.

Kemudian beliau berpindah ke Jordan, dan mula berkhidmat dengan HAMAS. Pernah menjadi Ahli Lembaga Politik HAMAS dan kemudian dilantik menjadi Ketua Lembaga pada 1996.

Berikutan penggusiran pimpinan HAMAS dari bumi Jordan sejurus selepas pertabalan Raja Abdullah pada tahun 1999, Mashal berpindah ke Dimash, Syiria

Pada 25 September 1997, beliau menjadi sasaran bagi satu cubaan membunuh daripada Perisikan Israel MOSSAD. Cubaan membunuh ini merupakan arahan daripada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dan kabinet keselamatan Israel. 10 perisik MOSSAD memasuki Jordan (tempat tinggal Mashal) mengunakan Pasport Canada.  Mereka memecah masuh ke rumah Mashal ketika beliau sedang tidur dan cuba memasukkan Racun Pembunuh ke tekak beliau. Ketika itu beliau ialah Ketua Hamas Cawangan Jordan.

Dalam satu wawancara dengan Majalah Third Way Magazine, beliau memberitahu:

Third Way :

When Mossad tried to assassinate you in 1997,how did that affect you? Did it change your  outlook on life?

Mashal:

It did not change my course, but it made me more positive about life. I became more courageous in the face of death. My faith became stronger that a man does not die until his time comes. That is, I will die when God decides, not when Mossad decides. It also made me more resolute in fulfilling my responsibilities. In our experience, Israeli threats have one of two effects: some people are intimidated, but others become more defiant and determined. I am one of the latter.

Pihak Berkuasa Jordan berjaya mengesan misi pembunuhan beracun ini dan berjaya menahan 2 oarang perisikan MOSSAD yang terlibat dalam misi tersebut. Raja Jordan, Raja Hussien meminta Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu supaya menyerahkan penawar bagi racun tersebut. Benjamin pada mulanya menolak permintaan Raja Hussien itu. Peristiwa itu mencetuskan konflik baru di pentas politik dunia.Namun selepas itu,  Presiden Bill Clinton masuk campur dan mendesak Benjamin supaya menyerahkan penawar bagi racun tersebut. Allah Taala memelihara hamba-Nya yang soleh, bertakwa serta berjihad dijalanya.

2 Orang Perisik MOSSAD dibebaskan oleh Pemerintah Jordan sebagai pertukaran dengan pembebasan Pengasas HAMAS dan merangkap Ketua HAMAS, Syeikh Ahmed Yassin.

Pada tahun 2002 beliau diberi kepercayaan menjadi wakil untuk berjumpa dengan Putera Mahkota Saudi Abdullah Bin Abdul Aziz AlSaud (sekarang Raja Saudi) ketika Perhimpunan Pemuda Islam di Riyadh. Beliau mengambil alih kepimpinan HAMAS selepas pembunuhan (syahid) Ketua Hamas, Abdel Aziz AlRantissi pada 2004.

Mashal terkenal sebagai seorang yang mempunyai keyakinan yang tinggi tentang kemenangan hakiki akan berpihak kepada Islam dan selalu berbicara tentang asal usul perbalahan dan persengketaan antara Palestin dan Israel. Ucapanya sentiasa dipenuhi dengan ayat-ayat suci AlQuran dan paparan Sunnah Rasulullah S.A.W. Beginilah kisah hidup seorang pejuang di medan juang, AlQuran dan AlSunnah dijadikan pencetus momentum semangat dan keberanian yang tidak mengenal erti takut. Teruskan Perjuangan!!! Allahuakbar.

Maklumat dalam artikel ini diambil daripada:
1) English- http://en.wikipedia.org/wiki/Khaled_Mashal#cite_note-4
2) English- http://www.thirdwaymagazine.com/354
3) Arabic- http://aljazeera.net/NR/exeres/02B05FF9-933F-40E5-A118-DF48E2A637AE.htm
Gaharuemas
06 Januari 2009, 2.37 am
Abou Temmam.

5 responses to this post.

 1. Abang Syakir, bagus artikel ni. Sebetulnya Mossad, bukan Moosad.

 2. Posted by Ashraf on January 8, 2009 at 12:15 pm

  Assalamualaikum. Nak minta details alamat Persatuan Pelajar Asing di Istanbul… boleh ko? hantar ko emel: neuroxist@msn.com terima kasih.

 3. Posted by aku_liberalis on January 17, 2009 at 9:05 am

  Aku org atas pagar yang idlahirkan dengan hidup liberal dan suka kepada politik nilai…
  Dari suatu sumber dari Kolej Kediaman Bestari, kolej 4th, saudara junaidi presiden kolej 4th telah pun bertindak mengeluarkan post yang membuka pekung dan memerangkap dirinya dalam isu penyalahgunaan wang pelajar oleh aspirasi semasa jentera aspirasi pergi ke pulau tioman untuk menjalani latihan jnetera danbengkel calon….
  Persoalan timbul dengan begitu suspen sekali… sma-sama kita fikirkan ialah:……
  1. KENAPA TIBA-TIBA POST JUNAIDI YG MENJAWAB ‘FITNAH’ DARI PRO M TERSEBUT TIDAK LAGI DISIARKAN SETELAH IANYA DISIARKAN DALAM MAHASISWAKINI?
  2. KENAPA ADA MAHASISWI PENGGERAK MAHASISWA ATAU ASPIRASI YANG SANGGUP PECAHKAN RAHSIA PERANGAI DAN PERILAKU JUNAIDI SEJAK AKHIR-AKHIR INI? SENGAJA DEDAHKAN KELEMAHAN SENDIRI ATAU ADA MASALAH DALAMAN?
  3. KENAPA TIDAK ADA LAGI JAWAPAN BAGI SEGALA ‘TUDUHAN’ YANG PRO M LEMPARKAN KEPADA ASPIRASI SEPERTI POST JUNAIDI JAWAB ISU PULAU TIOMAN HARI TUE?
  4. SEJAK AKHIR-AKHIR INI ASPIRASI SEPERTI BERSIFAT ‘DEFENSIVE’ DALAM PELBAGAI ISU,PADAHAL PRO MAHASISWA TERUS MEMBAWA BUKTI-BUKTI BARU UNTUK PASTIKAN ‘TUDUHAN’ MEREKA BENAR. KENAPA?
  5. TENTANG PENYALAHGUNAAN WANG PELAJAR, KENAPA NAMA PROGRAM LAIN DARI ISI PROGRAM TERSEBUT? MENGAPA? MEMANG PROSEDUR ATAU HABIT ASPIRASI MEMANG BEGITU DALAM ‘CORE BUSINESS’NYA MEROMPAK DUIT PELAJAR????
  6. BABI?… MUNGKIN BOLEH JADI PRO M SENANG DAPAT BENDERA PAS, TAPI ASPIRASI LAGI SENANG DAPAT KEPALA BABI DIBELAH DUA… MENGKONFIUSKAN??
  7. KENAPA HAFIZ ILLIAS TIBA-TIBA KENA CUBA DICEDERAKAN?
  8. KENAPA FITRAH DI’SAMBUT’ OLEH BARISAN JTK,JIK SEMASA KEMPEN BELIAU?? POPULAR SANGATKAH FITRAH ATAU ASPIRASI DAN PENGETUA KOLEJ KECUT DENGAN BUDAK KURUS DARI PENANG ITU????????
  9. PETANG SEMALAM, DARI PAGI HINGGA TENGAHARI, SEMUA PENGETUA KOLEJ LARI TAK ADA KAT PEJABAT?
  10. KENAPA ADA PROSEDUR BODOH SEPERTI LIMIT WAKIL CALON YANG BERKEMPEN HANYA YANG ADA NAMA PADA KERTAS SEPERTI DI KOLEJ 7TH? SETIAP WAKIL CALON PERLU HANTAR SURAT BERKEMPEN YG BERLAINAN DALAM SATU MASA, SENGAJA LAMBATKAN PROSEDUR PRO M ATAU TAK MAHU BAGI TERUS?????
  11. KENAPA BUDAK-BUDAK DI KOELH 4TH SANGAT SAYANG KAN AYUNI? PRO M YANG MISKIN ITU SUDAH SUAPKAN BUDAK-BUDAK ITU DENGAN RASUAH ATAU AYUNI SENDIRI IKHLAS DALAM MEMIMPIN…
  12. KENAPA AYUNI SEBAGAI BEKAS ORG KUAT 4TH JADI ORG PRO M, DIA DIRASUAH OLEH PRO M YANG NAK KUMPUL DANA PUN KENA JUAL T-SHIRT OREN YANG BODOH ITU KE?????
  13. KENAPA WAKIL CALON 1ST YEAR DI KOLEJ SEMBILAN DIUGUT DAN TETIBA SAJA KAD PENGENALANNYA HILANG…. TRAUMA TERUS BUDAK TU SAMPAI TAK MAHU JADI WAKIL CALON… PERSOALAN, SAPA YANG BUAT….??? TAK LA, AUTOMATIK DAN TELAH DITAKDIRKAN..HUHU, PADAN MUKA PRO M. HAMPA LAWAN DENGAN ORG YANG DIBELAKANG NYA HEP, UMNO, BN, EERR… JGN LUPA KEPADA PENJUAL KEPALA BABI DARI CHOW KIT ROAD…..

 4. Posted by feeda on April 9, 2009 at 3:12 am

  salam.. ustaz bleh tolong ana carikan mahasiswi Malaysia di sana untuk dijadikan sahabat berkongsi ilmu dan pengalaman? syukran

  feeda @ ummu uwais

 5. […] Sumber. Possibly related posts: (automatically generated)GWG IPIJMendidik diri dan hati.Arigatou,kerana kita dapat belajar memberi.Syaikh Abdul Aziz Bin Baz   […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: